W okresie świątecznym, kiedy nie ma nic pyszniejszego niż ciepłe i gryzące pierniki, można zrobić partię pysznych niemieckich piernikowych serc wypełnionych dżemem. Są one zabawnym i świątecznym sposobem na zaangażowanie całej rodziny w kuchni. To także świetny sposób, aby dodać trochę dżemu do świątecznego talerza z ciasteczkami.
Aby przygotować ciasteczka, zacznij od wycięcia z ciasta dużych kształtów serca. Rozwałkuj ciasto na blasze wyłożonej pergaminem i posyp cukrem pudrem. Po 30 minutach, rozwałkuj ciasto na dwie kolejne kulki. Jeśli nie jesteś pewien jak zrobić ciasto, możesz skonsultować się z profesjonalnym piekarzem. Będziesz również chciał rozwałkować ciasto przynajmniej na jedną czwartą czasu, aby zapewnić gładki i równy wypiek.
Aby zrobić lukier, będziesz musiał zmieszać cukier puder z odrobiną gorącej wody. Gdy lukier będzie już rozpuszczony, możesz wymieszać z kakao w proszku, pokrojonymi migdałami lub żurawiną. Po ostygnięciu do konsystencji płynnej, dodaj go do ciasteczek i pozwól mu rozlać się po bokach ciasteczka. Dobrym pomysłem jest również posypanie wierzchu lukru posłodzoną żurawiną.
Aby zrobić dżem, będziesz potrzebować kilku składników, takich jak sok z cytryny do pektyny i imbir. Będziesz musiał również użyć melasy. Melasa jest wspaniałym składnikiem, który możesz dodać do swoich pierników, ponieważ nie tylko jest stabilna na półce, ale dodaje wspaniały smak do twoich ciasteczek. Jest również niedroga i łatwa do znalezienia. Możesz zrobić partię dżemu, aby mieć go pod ręką przez całą zimę, a nawet przechowywać go w słoikach, aby cieszyć się nim przez cały rok.
Po zakończeniu przygotowywania ciasteczek, będziesz chciał je przechowywać przez co najmniej tydzień. Można je również przechowywać przez dwa dni na blacie. Jeśli chcesz mieć je pod ręką przez tydzień, możesz je przechowywać w lodówce. Można je przechowywać w szczelnym szklanym słoiku, ale najlepiej będzie je przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Jeśli szukasz innej wspaniałej piernikowej wariacji, możesz spróbować zrobić klonowe ciasteczko imbirowe. To ciasteczko ma ten sam wspaniały smak, co tradycyjny piernik, ale ma też odrobinę syropu klonowego. Jeśli nie jesteś fanem melasy, możesz zastąpić ją syropem z agawy lub czystym syropem klonowym. Jeśli zdecydujesz się na użycie agawy, będziesz musiał zastąpić melasę odrobiną wody.
Po zakończeniu robienia ciasteczek, jeśli chciałabyś zatrzymać je na jakiś czas na blacie, możesz je zamrozić. Mogą być przechowywane nawet przez rok. Można je również przechowywać w szczelnej szklanej puszce.
Na koniec, jeśli chciałbyś zrobić partię lebkuchenherz, będziesz musiał wymieszać składniki razem. Będziesz musiał użyć zarówno melasy, jak i złotego syropu, a także dodać do swojej mieszanki mąkę i sodę oczyszczoną.
Podobne tematy