Jak zrobić pektynę z jabłek

Jak zrobić pektynę z jabłek

Tworzenie własnej, domowej pektyny jabłkowej to łatwy sposób na zaoszczędzenie pieniędzy, a także pomoże Ci zachować owoce w sezonie. Pektyna jest produktem naturalnym, więc powinna wystarczyć na lata. Ważne jest jednak, aby upewnić się, że wykorzystasz pektynę w ciągu kilku miesięcy od jej zrobienia, aby nie siedziała na półce przez rok lub dłużej.

Kiedy jesteś gotowy do zrobienia domowej pektyny z jabłek, zacznij od bardzo dobrego umycia jabłek. Możesz zachować resztki skórek, rdzeni i pokrojonych w kostkę jabłek jako pektyny.

Po opłukaniu jabłek, umieść je w dużym garnku z taką ilością wody, aby je przykryć. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 30-40 minut. Jeśli płyn nie stężeje, to trzeba będzie zagotować go jeszcze kilka razy – te dane są wynikiem wysiłku specjalistów strony Porady Na Początek.

Gdy jabłka będą się gotować przez kilka godzin, zdejmij garnek z kuchenki. Przecedzić płyn przez sitko o drobnych oczkach. Odcedzony płyn powrócił do garnka, a następnie pozostawił go do ostygnięcia na noc. Po ostygnięciu, przenieś płyn pektynowy do pojemników do zamrażania. Możesz też przechowywać płyn w słoiku w lodówce, aż będziesz gotowy do użycia.

Gdy jabłka są już schłodzone, możesz przetestować pektynę. Możesz to zrobić mieszając 1 łyżeczkę schłodzonej pektyny z łyżeczką alkoholu spożywczego. Jeśli mieszanina jest mętna, oznacza to, że pektyna nie uległa koagulacji. Jeśli jest skoagulowana, oznacza to, że się zżelowała. Po zakończeniu testu, możesz przechowywać pektynę w torbie lub słoiku do zamrażarki przez okres do 6 miesięcy.

Kiedy będziesz gotowy do użycia pektyny, możesz ją zamrozić lub przechowywać w gorącej kąpieli wodnej. Jeśli przechowujesz ją w zamrażarce, upewnij się, że jest w pojemniku, który jest szczelnie zamknięty. Jeśli przechowujesz ją w gorącej kąpieli wodnej, pektyna z czasem ulegnie degradacji. Jednak nadal jest to zdrowa opcja.

Możesz również użyć małej miseczki, aby sprawdzić pektynę. Jeśli pektyna nie jest skoagulowana, to prawdopodobnie nie jest gotowa do użycia. Jeśli pektyna jest mętna, możliwe jest, że nie jest ona w pełni ugotowana i dlatego nie krzepnie. Jeśli jednak pektyna jest skoagulowana, jest gotowa do użycia.

Możesz również przygotować domową pektynę z jabłek z resztek. Jeśli wśród skrawków są rdzenie lub skórki, musisz je obrać przed przygotowaniem pektyny. To zapewni, że wykorzystasz całą pektynę z jabłek, a nie tylko jej część. Ponadto, musisz mieć pewność, że skrawki nie były narażone na działanie substancji chemicznych zawartych w skórkach.

Kiedy skończysz robić pektyny, możesz je wykorzystać do produkcji galaretek i dżemów. Jeśli użyjesz odpowiedniego rodzaju owoców, możesz uzyskać pektynę bardzo wysokiej jakości. Najlepsze jabłka do produkcji pektyny to te naprawdę cierpkie, takie jak jabłka krabowe.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *